Odstěhování služeb z claudu lze uštřit až 90% nákladů ?

Chcete probrat nezařaditelné téma ?
Odpovědět
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Odstěhování služeb z claudu lze uštřit až 90% nákladů ?

Příspěvek od xsouku04 »

Spousta vývojářů dnes provozuje svoje služby výhradně nebo téměř výhradně v claudu. Jde to mimo mne, "nutnost" používat claud a jeho údajné výhody moc nechápu.

Dnes jsem ale při procházení freebsd fóra narazil na projekt jailrun, který tvrdí, že umí s freebsd (nebo jeho virtualizací pod Linuxem nebo macOS) nahradit claudové služby přijatelným způsobem a ušetřit u toho až 90% nákladů. A často věci výrazně zjednodušit. A dosáhnout podobné spolehlivosti.

Ano, je třeba to brát trochu s rezervou, protože to není úplně nestranný názor a toho člověka to živí. Ale i tak.

Dotyčný tvrdí, že ty claudové služby jsou záměrně udělány tak, aby byly výhodný na úplný začátek, než člověka uvězní ve svém ekosystému. Který je pak obtížné opustit a proto je mnoho projektů odsouzeno platit násobky než by museli, kdyby v tomto ekosystému neuvízli.

Tento člověk nabízí přechod na freebsd na klíč. Tvrdí, že náklady se zaplatí obvykle už za dva nebo tři měsíce provozu. I kdyby to byl několikanásobně horší, jsou to stále obrovské peníze, které je možné ušetřit.

https://jail.run/commercial/cloud/

Mě se freebsd libí proto, že je tam možné dělat jednoduché věci jednoduše. Což je bohužel něco, co jde proti současným trendům. Obávám se, že podobný postup bude s umělou inteligencí. Firmy které do ní nyní investují obrovské stovky miliard dolarů se nás budou snažit uvrtat do jejich uměle překomplikovaných ekosystémů, aby zabránili tomu, že si to lidé dělají sami levněji často i na vlastním hardware. Když claudové služby začínaly, byly dost levné, že se to téměř nevyplácelo dělat. Nyní to už ale zdaleka není pravda a úspora běhu na vlastním hardware je často násobná. Obávám se, že způsob, jak donutit velkou část zákazníků využívat umělou inteligenci v claudu, bude v budoucnu podobný.

Odpovědět