IAX server
IAX server
Dobrý den - nemáte nějaký problém na iax serveru? Hovory přes iax mám nyní nepoužitelné (velká latence hovoru). Testováno ze dvou nezávislých internetových připojení. Přes Sip je to v pohodě. Ale na jednom telefonu jsem nucen používat iax.
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: IAX server
Byl spuštenej v debug módu, který jsme nyní vypnuli. Ale na fukci by to mít vliv nemělo. Dělá to pořád?
Taky jsme experimentovlai s paketizací, kvůli úspoře dat může být dobré mít paketizaci nastavenou ne na 20ms ale 70ms, ale žádné problémy jsme nepozorovali. Dělá to pořád?
Jaký používáte klient, že bych to taky zkusil ?
Taky jsme experimentovlai s paketizací, kvůli úspoře dat může být dobré mít paketizaci nastavenou ne na 20ms ale 70ms, ale žádné problémy jsme nepozorovali. Dělá to pořád?
Jaký používáte klient, že bych to taky zkusil ?
Tady může být jádro problému. Pokud je uživatel na nějaké trochu horší datové lince s vlastní latencí na odoričí server kolem 30 ms (což u např. ADSL nebývalo tak vzácné), tak se mu sečte tato latence s tou 70 ms vzniklou paketizací, a je na hranici, přípustné pro veřejnou telefonní službu (100 ms). Pokud navíc například používá jedna nebo obě strany DECT telefon, může se dostat na 130 - 140 ms, což už je docela slyšet a je to na hranici, kdy to při hovoru ruší. Rozhodně už to není žádná "business kvalita".xsouku04 píše:Taky jsme experimentovlai s paketizací, kvůli úspoře dat může být dobré mít paketizaci nastavenou ne na 20ms ale 70ms, ale žádné problémy jsme nepozorovali. Dělá to pořád?
Píše o "telefonu" - možná HW zařízení?xsouku04 píše:Jaký používáte klient, že bych to taky zkusil ?
Jinak, já jsem teď ten IAX2 zkusil na echotestu (*081), a přijde mi, že je tam ta latence opravdu větší.
[quote="Dělá to pořád?
Jaký používáte klient, že bych to taky zkusil ?[/quote]Díky za reakci - závada je opravdu pryč. Problém jsem měl na Well3195 a ráno jsem to v práci zkoušel přes Zoiper. Byla tam u obou cca 1 sek latence. Ale bylo mi divný, že ping běžel standardně.
Dík Ender
Jaký používáte klient, že bych to taky zkusil ?[/quote]Díky za reakci - závada je opravdu pryč. Problém jsem měl na Well3195 a ráno jsem to v práci zkoušel přes Zoiper. Byla tam u obou cca 1 sek latence. Ale bylo mi divný, že ping běžel standardně.
Dík Ender
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Pokud je hlavní užití IAX jako náhrada fringu a "business kvalitě" se nedá mluvit už z důvodu využívání mobilního internetu. I tak by to mohlo být užitečné. My jsme po zapnutí žádný rozdíl nepozorovali. Chtělo by to prozkoumat. No a třeba nastavit paketizaci na 50 ms by mohl být dobrej kompromis. Rozhodně by to nemělo způsobit 1 s latenci.business kvalita
Ostatně všechny mobilní hovory mají latenci řádově ve stovkách milisekund a i přesto se o "bussiness kvalitě" mluví.