IAX server

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
Odpovědět
ender

IAX server

Příspěvek od ender »

Dobrý den - nemáte nějaký problém na iax serveru? Hovory přes iax mám nyní nepoužitelné (velká latence hovoru). Testováno ze dvou nezávislých internetových připojení. Přes Sip je to v pohodě. Ale na jednom telefonu jsem nucen používat iax.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: IAX server

Příspěvek od xsouku04 »

Byl spuštenej v debug módu, který jsme nyní vypnuli. Ale na fukci by to mít vliv nemělo. Dělá to pořád?

Taky jsme experimentovlai s paketizací, kvůli úspoře dat může být dobré mít paketizaci nastavenou ne na 20ms ale 70ms, ale žádné problémy jsme nepozorovali. Dělá to pořád?
Jaký používáte klient, že bych to taky zkusil ?
ViR

Příspěvek od ViR »

xsouku04 píše:Taky jsme experimentovlai s paketizací, kvůli úspoře dat může být dobré mít paketizaci nastavenou ne na 20ms ale 70ms, ale žádné problémy jsme nepozorovali. Dělá to pořád?
Tady může být jádro problému. Pokud je uživatel na nějaké trochu horší datové lince s vlastní latencí na odoričí server kolem 30 ms (což u např. ADSL nebývalo tak vzácné), tak se mu sečte tato latence s tou 70 ms vzniklou paketizací, a je na hranici, přípustné pro veřejnou telefonní službu (100 ms). Pokud navíc například používá jedna nebo obě strany DECT telefon, může se dostat na 130 - 140 ms, což už je docela slyšet a je to na hranici, kdy to při hovoru ruší. Rozhodně už to není žádná "business kvalita".
xsouku04 píše:Jaký používáte klient, že bych to taky zkusil ?
Píše o "telefonu" - možná HW zařízení?

Jinak, já jsem teď ten IAX2 zkusil na echotestu (*081), a přijde mi, že je tam ta latence opravdu větší.
ender

Příspěvek od ender »

[quote="Dělá to pořád?
Jaký používáte klient, že bych to taky zkusil ?[/quote]Díky za reakci - závada je opravdu pryč. Problém jsem měl na Well3195 a ráno jsem to v práci zkoušel přes Zoiper. Byla tam u obou cca 1 sek latence. Ale bylo mi divný, že ping běžel standardně.
Dík Ender
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

business kvalita
Pokud je hlavní užití IAX jako náhrada fringu a "business kvalitě" se nedá mluvit už z důvodu využívání mobilního internetu. I tak by to mohlo být užitečné. My jsme po zapnutí žádný rozdíl nepozorovali. Chtělo by to prozkoumat. No a třeba nastavit paketizaci na 50 ms by mohl být dobrej kompromis. Rozhodně by to nemělo způsobit 1 s latenci.

Ostatně všechny mobilní hovory mají latenci řádově ve stovkách milisekund a i přesto se o "bussiness kvalitě" mluví. :)
Odpovědět