Volání přes Skype kontakt Odorik.cz

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
Odpovědět
Flatus

Volání přes Skype kontakt Odorik.cz

Příspěvek od Flatus »

Hezký večer. Protože volání přes SIP klienty v Androidu není optimální (echo, srčení, atd. resp. velmi zkreslený zvuk při potlačení echa a šumů), zkouším volání přes Skype - zpětným voláním přes zadáním čísla do účtu Odorik.cz.

Měl bych několik drobných dotazů:

1) Zatím to vypadá, že kvalita hovoru pro volaného je velmi dobrá, pro volajícího je ale dost tlumená a zkreslená. Je možné například nějakým nastavením kvalitu pro volajícího vylepšit?

2) Při zadání účastnické Odorik linky (tj. hvězdička a šestičíslo) jako cílového čísla do chatu Odorik.cz, mně tento zpětně zavolá, že mám zadat číslo ve formě 00 kód země, atd. Znamená to, že nelze volat na interní Odorik linku tímto způsobem?

3) Jak se chová systém, pokud mám zaregistrované Skype jméno u Odorika a někdo mi zavolá na linku resp. asociované nomádické či geografické číslo a přitom mám spuštěného klienta Skype s Odorik.cz jako kontaktem? Přijde mi ten hovor z kontaktu Odorik.cz jako v případě vyžádaného callbacku nebo se nespojí (na webu se tváří, že není linka zaregistrovaná). Jde mi o to, jestli lze plně nahradit SIP klienta v mobilu (s klasickou registrací linky i pro příchozí hovory) registrací Skype jména na stránkách Odorika a Skype klientem s Odorik.cz jako kontaktem.

Děkuji za odpovědi.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Volání přes Skype kontakt Odorik.cz

Příspěvek od xsouku04 »

Ad 1)

Hlavní rozdíl mezi běžným SIP klientem a skypem je v tom, že skype má kvalitní zvukové filtry a automatickou regulaci citlivosti. Navíc fungující skype je pro výrobce telefonů důležitý. Co se týče samotné datové náročnosti a použitých kodeků tak je to stejné. I skype dovede používat a v případě spojení s našim skype jménem a běžně používá kodeky ALAW=G711A=PCMA (skype jméno Odorik.cz) nebo kodek g729 (skype jméno Odorik9).
Voláte-li z mobilu je rozumné používat kodek g729 což docílite použitím skype jména odorik9.
http://www.odorik.cz/w/skype

Bohužel problémy s kvalitou zvuku je do větší míry spíše problém androidu, jeho zvukového API a někdy i hardwaru nebo kombinací. Různé programy se s tím poperou různě, také může mít vliv použitý kodek. Neexistuje VoIP klient, který by jel dobře na všech android telefonech. Je tedy třeba vyzkoušet co funguje na vašem telefonu nejlépe. Obvykle funguje nejlépe csipsimple. http://www.odorik.cz/w/csipsimple_for_android Pro snížení ozvěny, je možné zapnout softwarovou cancelaci (rušení) echa (ozvěny) nebo si ztlumit hlasitost. Co se týče chrčení, doporučuji experimentovat s různými kodeky nebo programy na volání. Skype si patrně všechno dělá automaticky včetě rušení ozvěny a pod. Proto myslím, že nastavovat citlivost mikrofonu nijak alespoň u něj nejde i když možná se pletu.

ad 2)
Právě jsem to zkoušel. Cituje z chatu:

Kód: Vybrat vše

[10:45:36 PM] Petr Soukup: *300116
[10:45:37 PM] odorik9: Pozadavek byl prijat zavola vam Odorik.cz, cekejte na spojeni
A poté mne to spojilo. Zadáváte číslo s hvězdičkou na začátku ? Pokud zadáte čislo špatně, spojení se nepovede a jste proto znovu vyzván k zadání. To ale nejde po chatu ale jen přes DTMF tóny. (tedy pípací klávesy)

ad 3)
Ano SIP klienta lze nahradit, pokud chcete aby daná linka zvonila i na skypu, je třeba skype jméno zadat jako další položku do paralelního zvonění.
Odpovědět