V jiném vlákně (
http://forum.odorik.cz/viewtopic.php?f=7&t=434) jsem slíbil, že sem shrnu mé výhrady ke stávající verzi programu Odorik.exe. Zde jsou :)
1. Neumí použít jiný port než 5060 (přesto, že ústředna Odoriku naslouchá i jinde) => někde prostě vůbec nefunguje.
2. Neumí si „zapamatovat“ nastavení kodeku a už vůbec neumí pracovat s kodeky tak, jako jiné aplikace – tj. některé zakázat, některé povolit, stanovit pořadí ve kterém se mají zkoušet.
3. Jako „telefonní seznam“ používá „rychlé kontakty“ z webu Odoriku. To je jen 99 položek, což je v mnoha případech nepoužitelné. (Řekl bych, že je zcela běžné mít v adresáři stovky položek.)
4. Neumí se integrovat s jiným již existujícím adresářem uživatele. /Když už běží na MS Windows ;)/, očekával bych integraci přinejmenším se „systémovým adresářem“ Windows (fakticky adresář Outlook Expressu a Outlooku – mluvím o MS Win do XP včetně, záhady vyšších verzí jsou mi naštěstí poměrně utajeny).
O výše uvedených problémech si myslím, že jsou fakt obecné a podstatné. První je asi/možná dobře odstranitelný, o dalších si to netroufnu soudit. Za sebe říkám, že pro mne tvoří každý z nich zásadní bariéru použitelnosti (možná na kvalitním internetu by byly 1 a 2 nerelevantní, těžko říct).
Mně subjektivně se nelíbí ani sama koncepce propojení s www prohlížečem. Aniž bych o tom věděl něco bližšího, tak mi nějaká aplikace spustí prohlížeč/okno prohlížeče a mým jménem se přihlásí - jak? šifrovaně, nešifrovaně? co se děje dál? mám se odhlašovat ručně? co se stane, když jen zavřu aplikaci? A co když vůbec nechci mít spuštěný prohlížeč, z nějakého důvodu? Atd. Ale uznávám, že to jsou takové specifické HC výhrady ;)
Souhlasím ovšem s tím, že
1) Myšlenka vytvořit VOIP klienta, který bude s minimální námahou fungovat stylem „stáhni a bez instalace spusť“ není vůbec špatná.
2) Existuje spousta jiných sw klientů, ze kterých si nespokojenec může vybrat :))