Odorik virtuálním mobilním operátorem

Podrobnější technické novinky a vůbec novinky a postřehy z VoIP.
Odpovědět
JPT

Re: Odorik virtuálním mobilním operátorem

Příspěvek od JPT »

Pitomec píše: Pak ten Nulový tarif na míru prostě nemáš. Stačí se s číslem přihlásit do samoobsluhy a jaký tarif je na kartě aktivní, zjistíš hned.
Teď se zrovna nejde přihlásit do samobsluhy, ale byl tam místo "Vodafone karta" "Tarif na míru" a přitom je tam někde "Platnost kreditu vyprší dne..."
Takže ho mám. I ceny se změnily.
Tak asi než aby mi vraceli kredit a já to pak měsíčně znova platil, tak mi to budou zatim strhávat z něho a až dojde, tak se to bude chovat uplně jako tarif.
nunyf

Příspěvek od nunyf »

Pitomec píše:Jeden poznatek - teď jsem vyzkoušel SIM kartu (aktivovaná je od 2.8.) a rychlost dat v síti T-Mobile je - i přes úchvatnou reklamu o skautech na konci světa - přímo katastrofální. Lokalita Brno-střed. Je jasné, že toto Odorik nijak neovlivní, ale moc bych se ani nedivil, kdyby T-Mobile dával virtuálům šnečí rychlost oproti svým klientům :roll: VF je tam pak jenom pro srovnání.
Tak z toho si moc kvalitně zavolat nepůjde a to je nejspíš účel už kvůli tomu pingu .
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Pitomec píše:Já ani nic velkého stahovat nebudu, ale přece jenom když už chci třeba načíst poštu, tak s výše uvedenou rychlostí je to nepoužitelná věc. Takže kdy ten net půjde rychlostně upravit? A nestálo by za úvahu udělat nějaký uživatelsky nastavitelný limit dat (i když to lze třeba u mě přímo v telefonu, takže bych to osobně řešit nemusel, ale ptám se obecně)?
Ano to půjde. Jinak s tím že 128/128 je na maily nepoužitelné moc nesouhlasím. Leda, že byste měl nějaké velké přílohy.
enigmatic

Příspěvek od enigmatic »

Dobré ráno,
takže dnes se bude ještě testovat a jestli půjde všechno dobře tak se přenos čísel pustí na ostrém serveru a objeví se to v uživatelském rozhraní.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

nunyf píše:
Pitomec píše:Jeden poznatek - teď jsem vyzkoušel SIM kartu (aktivovaná je od 2.8.) a rychlost dat v síti T-Mobile je - i přes úchvatnou reklamu o skautech na konci světa - přímo katastrofální. Lokalita Brno-střed. Je jasné, že toto Odorik nijak neovlivní, ale moc bych se ani nedivil, kdyby T-Mobile dával virtuálům šnečí rychlost oproti svým klientům :roll: VF je tam pak jenom pro srovnání.
Tak z toho si moc kvalitně zavolat nepůjde a to je nejspíš účel už kvůli tomu pingu .
Jestli se dá dobře volat přes 3G záleží na lokalitě. Pingy kolem 100ms jsou v pořádku, pokud kolísají jen rozumně. Rozdíly v kvalitě sítí jsou jen malé. Spíše záleží na konkrétní lokalitě.
ViR

Příspěvek od ViR »

xsouku04 píše:Jestli se dá dobře volat přes 3G záleží na lokalitě. Pingy kolem 100ms jsou v pořádku, pokud kolísají jen rozumně. Rozdíly v kvalitě sítí jsou jen malé. Spíše záleží na konkrétní lokalitě.
Ono možná vzniklo nedorozumění v tom, že pan kolega Pitomec tam jako jednotku, patrně omylem, uvedl nikoli milisekundy, ale sekundy :-). Nicméně, norma říká, že v rámci ČR je pro veřejně dostupnou telefonní službu latence do 100 ms OK (a v rámci "světa" do 400 ms). Dle mého "měření ušima", pokud není větší jitter, do 100 ms je latence nevnímatelná, do cca 150 ms je vnímatelná, ale neruší a nad 250 ms už je latence rušivá. Ale přípustných je až těch 400 ms (hlavně kvůli satelitním telefonům). A jelikož "ping" měří "Round-trip delay", tedy cestu tam a zpět (ale zase nezjistí velikost bufferů), bývá většinou u těch větších "pingů" nějaká malá rezerva. Čili situace je mírně lepší, než se podle zjištěného "pingu" jeví.
Pitomec

Příspěvek od Pitomec »

xsouku04 píše:
Pitomec píše:Já ani nic velkého stahovat nebudu, ale přece jenom když už chci třeba načíst poštu, tak s výše uvedenou rychlostí je to nepoužitelná věc. Takže kdy ten net půjde rychlostně upravit? A nestálo by za úvahu udělat nějaký uživatelsky nastavitelný limit dat (i když to lze třeba u mě přímo v telefonu, takže bych to osobně řešit nemusel, ale ptám se obecně)?
Ano to půjde. Jinak s tím že 128/128 je na maily nepoužitelné moc nesouhlasím. Leda, že byste měl nějaké velké přílohy.
Stačí, aby mně někdo poslal v příloze PDF a už by to načítalo jak s hnojem (znám to u VF, když otevírám e-maily a jsem někde na Edge, jak je to lenošný). Kdy konkrétně se ta rychlost přestane omezovat?
kolemjdouciosoba

Příspěvek od kolemjdouciosoba »

Špatně jste to pochopil myslel jsem že jsem zakoupil sim u mobil.cz za 190Kč v akci který nabízí internet na 6 měsíců zdarma bez nutnosti dobíjení.

Akorát nižší rychlost tam je ale teď jsem měřil a už tam není těch 16kb/s ale kolem 36kb/s.

Jinak řečeno mobil.cz mám ale nikdy ho dobíjet nebudu a jestli se ptáte jak dlouho tak budu moci
existovat z internetem zdarma bez dobíjení tak 6 měsíců! A pak však víte buď dobít nebo koupit novou kartu jak chcete.

Mobil.cz nebudu dobíjet jelikož mohu využít služeb VoIP operátorů na který mám internet zdarma!
Mafra weby se do limitu nepočítají idnes.cz a podobně takže jde to rychle.

Jinak nevyčerpaný kredit lze i oficiálně převézt u m
obil.cz viz ceník Proplacení nevyčerpaného kreditu 118,98 Kč.

Mobil.cz nedoporučuji používat na volání ale na objednávání zpětného volání jako druhá sim v mobilu na používání aplikací v mobilu

na volání přes sip ale tam musíte zadat správný kodek aby bylo rozumět a nebylo slyšet otřesné zvuky.

Mobil.cz není bomba ale internet zdarma na půl roku sice s pomalejší rychlostí na Mafra weby rychlost neklesne 80 minut volání do všech sítí za 190Kč nebo 200kč bez akce
nebo jak chcete to zkombinovat 40 minut do všech sítí a více jak 66 sms do všech sítí za 190Kč v akci nebo za 200kč.

Jinak článek ohledně rychlosti připojení mobil.cz http://extramobilne.cnews.cz/mobilcz-zr ... -uz-32-kbs

[quote="cejkar"]-- MARK -- ... Fajn, takže až sem to mám přečtený 8-) Řekl bych, že se tohle vlákno trochu zvrtlo. Kdo ho má přečtený od začátku do konce, je borec :mrgreen:

Takže se opravím: Na mobil.cz dám 200 Kč, pak můžu 30 dní internetovat a využít až 200 MB a když je vyčerpám dřív, tak se nic nestane a dobiju dalších 200 Kč pro dalších 200 MB. A až tam budu mít nasysleno moc peněz, tak přes Premium SMS odčerpám přibližně polovinu na další využití, takže mi internet může vycházet na přibližných 0,50 Kč za 1 MB? Jen jsem nenašel, jakým způsobem přenesená data sčítají a zaokrouhlují, ale to už je asi detail. ... Ale počkat, moment, kdo vidí co já? Dole v ceníku je Proplacení nevyčerpaného kreditu: 118,98 Kč. Že by třeba po ročním dobíjení 12 x 200 Kč = 2400 Kč a 2400 MB si šlo nechat 2281 Kč vrátit? Pak by jejich internet vycházel třeba i na 0,05 Kč za 1 MB :D Zdá se, že nabídka mobil.cz je skutečně absolutně nepřekonatelná :lol: Jsem zvědavý, jak dlouho tenhle stav vydrží. A to je věc, o které se tady vůbec nepíše - každý poskytovatel může své ceníky relativně operativně měnit, že? Nejen Odorik.cz (dík ;)), ale i ostatní. Každý chce co nejvíc zákazníků, tak je potřeba je nejdřív nalákat. Pak je ale začít třeba vydělávat, tak se začne smyčka utahovat. A doufá se, že odejdou jen někteří. Viz dva nejmenovaní poskytovatelé internetu - buď se nechat strhnout spirálou a každé dva roky přecházet na rychlejší a dražší tarif za polovic, nebo si konečně jednou uvědomit, že se smyčka stejně jednou nakonec utáhne, a pak se nedivit, že místo 300 Kč za internet najednou musím platit 600 Kč nebo i víc. Doufám, že Odorik se k těmhle praktikám nikdy nesníží...

Ale proč teď hlavně píšu - jak jste na tom s aktivací SIM karet? V neděli jsem na pobočce dvě koupil a buď ještě v neděli večer nebo někdy v pondělí jsem zvolil číslo a čekám na aktivaci a na webu se píše "Vyčkejte prosím na aktivaci SIM karty. Aktivace ještě není plně automatická, registrované SIM karty aktivujeme jednou denně." a už je středa, takže to "jednou denně" se už asi nestíhá - kdy se dá očekávat další kolo aktivací? Děkuji moc.[/quote]
nunyf

Příspěvek od nunyf »

ViR píše:
xsouku04 píše:Jestli se dá dobře volat přes 3G záleží na lokalitě. Pingy kolem 100ms jsou v pořádku, pokud kolísají jen rozumně. Rozdíly v kvalitě sítí jsou jen malé. Spíše záleží na konkrétní lokalitě.
Ono možná vzniklo nedorozumění v tom, že pan kolega Pitomec tam jako jednotku, patrně omylem, uvedl nikoli milisekundy, ale sekundy :-). Nicméně, norma říká, že v rámci ČR je pro veřejně dostupnou telefonní službu latence do 100 ms OK (a v rámci "světa" do 400 ms). Dle mého "měření ušima", pokud není větší jitter, do 100 ms je latence nevnímatelná, do cca 150 ms je vnímatelná, ale neruší a nad 250 ms už je latence rušivá. Ale přípustných je až těch 400 ms (hlavně kvůli satelitním telefonům). A jelikož "ping" měří "Round-trip delay", tedy cestu tam a zpět (ale zase nezjistí velikost bufferů), bývá většinou u těch větších "pingů" nějaká malá rezerva. Čili situace je mírně lepší, než se podle zjištěného "pingu" jeví.
Myslím že většina pochopila že jde o ms spíš by mne zajímalo jestli nějaký nadšenec změřil strátovost paketů to je myslím nejpodstatnější pro hovory.
ViR

Příspěvek od ViR »

nunyf píše:Myslím že většina pochopila že jde o ms spíš by mne zajímalo jestli nějaký nadšenec změřil strátovost paketů to je myslím nejpodstatnější pro hovory.
U UDP přenosu se rovná příliš velká latence při velkém jitteru ztrátě, protože co nepobere buffer, to klient zahodí. Můžete mít klidně "naměřeno" nula procent ztrát, ale volat se přitom už nedá. Na to pozor.

Jinak, já sice právě kvůli jitteru volání přes 3G spíš nepoužívám, ale skutečné ztráty jako takové u O2 a Vodafone, kde jsem to kdysi měřil "byly v normě". Tedy většinou nula až do nějakých cca 2 %. Ovšem když začne při přetížení sítě ping hodně kolísat, tak máte koktající hovor, a nic moc s tím neuděláte. Jedině, je-li vhodný klient, zvětšit jitterbuffer.
Odpovědět