Aplikace Odorik.cz

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Aplikace Odorik.cz

Příspěvek od xsouku04 »

Pitomec píše:Sám za sebe bych řekl, že SW klient by mělo být až to poslední, čím se má Odorik zabývat, resp. jestli je vůbec žádoucí, aby nad tímto někdo mrhal čas.
S tím nesouhlasím. Většina lidí co jsou zvyklí na to věčně volat s mobilním telefonem jen tak rychle přeučit na zařízení co připomíná "zastaralou" pevnou linku nelze. Je třeba dělat drobné kroky. A prvním krokem je např. při volání na pevné linky nebo do zahraničí využít sluchátka s mikrofonem. Sluchátka s mikrofonem navíc umožní mít při hovoru volné ruce.
A těm co doma už VoIP telefon mají se může softwarový telefon hodit např. na cesty jako dobrý doplněk.

Co se týče problému s portem, je to v plánu to vyřešit. Odorik.exe by měl být schopen lokálně naslouchat na jiném portu než 5060 a pro jistotu by asi bylo dobré se hlásit na server na jiném portu než 5060 s tím, že by to mohlo jít ručně změnit. Totiž většina lidí ocení, když nic nastavovat nemusí.
Ostatní problémy záleží na úhlu pohledu. Já osobně považuji za největší problém potíže s kvalitou vstupu pro mikrofon. Popřípadě vůbec celkovou kvalitou zvuku. Snad by to šlo částečně řešit nějakými zvukovými filtry. Zvukové karty mají tolik šoupátek, že by se z toho jeden zbláznil, často ale z nich není možné dostat rozumnou kvalitu ani při sebe odbornějším šoupání. Proč mají integrované zvukové karty tolik nesmyslných šoupátek když mají často zásadní potíže s kvalitou vstupu pro mikrofon ? Ti výrobci už asi svým marketingem zblbli už i sami sebe. Další problém může být poruchovost OS Windows a jeho viry, který zjevně občas také způsobuje různé nečisté zvuky, koktání i jiné anomálie, které se neslučují s kvalitním telefonováním.

Jak jste sám shrnul. Telefonů pro pokročilejší uživatele je spousta, pro úplně lajky a počítačové začátečníky (kterých je početně ale nejvíce) je odorik.exe zajímavou nabídkou. Tedy pokud nemají potíže s kvalitou hlasu, což se ale dá celkem spolehlivě vyřešit zakoupením USB sluchátek.
Pro ty ostatní náročnější ale i schopnější uživatele už tady široká nabídka softwarových telefonů je.

**Zamyšlení nad investicí **
Investovat jen tak 1000-1500 Kč za VoIP telefon totiž většina lidí ze začátku odmítá, i když se to dlouhodobě vyplatí. Proč? Dobrý VoIP telefon stojí 1500 Kč, ale na rozdíl od mobilního telefonu má životnost spíše 10 let a více (zvláště pokud by se používal jen málo) Při životnosti 10 let vychází cena na měsíc cca 12.50. No a na to stačí jeden pětiminutový hovor měsíčně na pevnou linku a máte to zpět. A je to hodně o zvyku. Pokud si "pevnou" zvyknete, zjistíte, že přínos není jen v podobě ušetřených peněz, ale může být např. pohodlné mít možnost pohodlně volat i když je telefon zrovna v nabíječce a pod. Nehledě k tomu, že pevné linky se váží k místu a ne k osobě, což se také může někdy hodit. Např. prostě zavolám zrovna tomu, kdo je doma (a je mi jedno kdo to bude) a poprosím, aby mi v pokoji zapnul topení.
Naproti tomu když si koupíte mobilní telefon za 5000 či více Kč a s životností tak 2-3 roky, vyjde na měsíc i přes 200 Kč.
Pitomec

Příspěvek od Pitomec »

OK, může to tak být. Byť sám neznám nikoho, kdo používá (používal) SW telefon jinak, než k testovacím účelům. Obvykle ti, kteří mají potřebu volat přes PC, použijí bezplatný Skype. A VOIP zase používají tací, kteří tím nahrazují právě tu pevnou linku, resp. volají přes VOIP v místech, kde není nutná mobilita.
Martin C

Příspěvek od Martin C »

Mohu potvrdit, ze aplikace odorik je fakt uzitecna vec. Kdyz se pohybujete ve svych beznych podminkach, tak na tu aplikace asi nesahnete - neni moc duvodu, to byl i muj pripad. Ted jsem ale vyrazil pracovne na 14 dni mimo republiku a tu jejich aplikaci jsem si vylozene oblibil. Pouzivam cislo od odoriku s clipem cisla meho mobilniho telefonu. Takze roaming na svem mobilu mam jen kvuli tomu, abych si precetl prichozi sms a poznal, ze mi nekdo volal. Sam volajicimu pak brnknu zpatky z notebooku se sluchatky prave pres aplikaci odorik (pripadne poslu sms). Je to genialni vec v kombinaci s clipem mobilu. Volate a esemeskujete odkudkoliv na svete na levnou odorickou sazbu a lidi ani nepoznaji, ze jsem na druhe strane zemekoule, pokud jim to nereknu. Tohle mi umoznuje runovat svuj business bez kompromisu at jsem kdekoliv, jeste jednou dik.
konrad

Příspěvek od konrad »

Martin C píše:Mohu potvrdit, ze aplikace odorik je fakt uzitecna vec. Kdyz se pohybujete ve svych beznych podminkach, tak na tu aplikace asi nesahnete - neni moc duvodu, to byl i muj pripad. Ted jsem ale vyrazil pracovne na 14 dni mimo republiku a tu jejich aplikaci jsem si vylozene oblibil. Pouzivam cislo od odoriku s clipem cisla meho mobilniho telefonu. Takze roaming na svem mobilu mam jen kvuli tomu, abych si precetl prichozi sms a poznal, ze mi nekdo volal. Sam volajicimu pak brnknu zpatky z notebooku se sluchatky prave pres aplikaci odorik (pripadne poslu sms). Je to genialni vec v kombinaci s clipem mobilu. Volate a esemeskujete odkudkoliv na svete na levnou odorickou sazbu a lidi ani nepoznaji, ze jsem na druhe strane zemekoule, pokud jim to nereknu. Tohle mi umoznuje runovat svuj business bez kompromisu at jsem kdekoliv, jeste jednou dik.
Za pár dní odjížjím do zahraničí (UAE) a chci využít Odorik především pro zpětné volání kde i při součtu poplatků vyjde hovor na téměř standardní cenu za minutu u našich operátorů.
Máte někdo zkušenost s přesměrováním, resp. přepojováním?
Nejsem si jist, zda jsem správně pochopil všechny možnosti.
V tuto chvíli mám CLIP.
Uvažuji o zřízení druhého nomandického čísla (910), které bych dal na stejný telefon na němž mám nyní CLIP.
Příchozí hovory na svůj mobil (pokud číslo funguje jako CLIP) míním přesměrovat na nové číslo za ceny Odorik (hovor přijmu pokud jsem Online v dosahu Free Wi-Fi) a vyhnu se tak roamingovým poplatkům.
Je tato úvaha realizovatelná?
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

a vyhnu se tak roamingovým poplatkům.
Slyšel jsem, že T-mobile účtuje roamingové poplatky i při přesměrování hovoru na jiné číslo. Pokud je mobil v onom zahraničí přihlášen. A to nejen za příchozí hovory ale ještě navíc i za odchozí. Jako že ten hovor přišel do zahraničí a pak teprve byl přesměrován. Kdosi chtěl ušetřit, tak si to takhle přesměroval služební hovory na kolegu, ve zkutečnosti ale platil hroznou pálku. Problém byl v tom, že jakmile se telefon přihlásil do sítě v zahraničí, podle T-mobilu šly hovory přes to zahraničí. (ale asi je to jen trik jak okrást zákazníky). Samozřejmě možnost je tu simkartu nechat v ČR, pak se to stát nemůže, ale přijdete o možnost přijímat sms zprávy.
Já osobně bych měl trochu obavy to tímto způsobem používat, ale možná to jiní operátoři než T-mobile nedělají.

Možnost příchozí hovory prostě odmítat a volat lidem zpět s využitím CLIP pro vás není dostatečně schůdná ? Výhoda je, že sms můžete přijímat bez potíží.
Je to podle mne asi nejpohodlnější a zároveň nejlevnější způsob komunikace. Navíc lidi můžete obvolávat třeba jednou nebo dvakrát denně kdy Vy máte čas a jste u internetu. Jen si dejte pozor, aby se mobil nepřipojoval v zahraničí na data, nejlépe bych to asi nějak před odjezdem vypnul.
Popřípadě bych si pořídil druhý mobil a do něj dal místní simkartu. (pokud tam budu na dýl) Místní hovory bych pak volal na přímo a pokud jsem někde na cestách a nemůžete volat přímo z internetu tak by snad měl fungovat callback. Pomocí přednastaveného zpětného volání. Používal jsem to tak v např. úspěšně v Turecku a to v době kdy volání na mobil do Turecka bylo podstatně levnější než na mobil do ČR. Kdyby byl v zahraničí problém, pošlete mi sms na popisem problému na číslo 608424631, budu to řešit přednostně, popřípadě můžu i volat (do zahraničí).
Jo a pokud budete muset urgentně přijímat nějaké hovory, tak si můžete naše geografické číslo nebo též 910 číslo přesměrovat na vaše číslo do zahraničí, případně mít paralelní vyzvánění třeba na skype, nebo na sip telefon. Lidem pro které máte být vždy k zastižení dáte tohle číslo.
ViR

Příspěvek od ViR »

xsouku04 píše: Slyšel jsem, že T-mobile účtuje roamingové poplatky i při přesměrování hovoru na jiné číslo. Pokud je mobil v onom zahraničí přihlášen. A to nejen za příchozí hovory ale ještě navíc i za odchozí. Jako že ten hovor přišel do zahraničí a pak teprve byl přesměrován. Kdosi chtěl ušetřit, tak si to takhle přesměroval služební hovory na kolegu, ve zkutečnosti ale platil hroznou pálku. Problém byl v tom, že jakmile se telefon přihlásil do sítě v zahraničí, podle T-mobilu šly hovory přes to zahraničí.
Na webu http://www.t-mobile.cz/web/cz/residenti ... ycestujete je pod bodem 4. uvedeno:

4. Zvažte, zda budete chtít využívat svoji Hlasovou schránku nebo přesměrování na jiné telefonní číslo i při pobytu v zahraničí

Pokud budete chtít Hlasovou schránku či přesměrování na jiné telefonní číslo využívat a

- budete mít nastaveno nepodmíněné přesměrování (tj. telefon nezačne vyzvánět a všechny příchozí hovory jsou rovnou přesměrovány na vaši Hlasovou schránku či jiné telefonní číslo), nebudete za tuto službu v zahraničí platit.

- budete mít nastaveno podmíněné přesměrování (tj. máte obsazeno, nezvedáte telefon, jste mimo dosah signálu GSM nebo máte vypnuto), budeme vám účtovat příchozí roamingový hovor do země, kde se nacházíte, a také odchozí hovor zpět do ČR na vaši Hlasovou schránku nebo jiné telefonní číslo.

- využíváte automatické přesměrování, toto přesměrování nebude v zahraničí funkční. Je třeba si přesměrování nastavit pomocí GSM kódů nebo v menu Vašeho telefonu.

To odpovídá tomu, co platilo u TMo v době, kdy jsem ještě býval jeho paušálním klientem. U Twistu, na který jsem přešel později, nebylo přesměrování vůbec možné.
konrad

Příspěvek od konrad »

xsouku04 píše:
můžete naše geografické číslo nebo též 910 číslo přesměrovat na vaše číslo do zahraničí

Dobrý den, děkuji za odpověď. S naznačenými možnostmi včetně místní simky počítám, a zároveň děkuji za kontakt.
Původně jsem myslel na to, že příchozí hovory na CLIP přesměruji na 910 za cenu Odorik, přičemž obě mám na jednom mobilním telefonu (E52).
Pokud jsem správně pochopil Vaší poslední větu, mohlo by to jít takto:
Řekněme, že důležitým kontaktům sdělím nové nomandické číslo (910) na které mě budou během pobytu v zahraničí volat. Tyto hovory přesměruji na svůj CLIP. Přijmu pokud jsem např. na hotelové nebo jiné free WiFi a platím pouze cenu přesměrování. I kdybych platil za příchozí hovor a ceny (Odorik) by se sčítaly je to zajímavé. Je to zbytečná komplikace, nefunguje to tak?
ViR

Příspěvek od ViR »

konrad píše: V tuto chvíli mám CLIP. Uvažuji o zřízení druhého nomandického čísla (910), které bych dal na stejný telefon na němž mám nyní CLIP. Příchozí hovory na svůj mobil (pokud číslo funguje jako CLIP) míním přesměrovat na nové číslo za ceny Odorik (hovor přijmu pokud jsem Online v dosahu Free Wi-Fi) a vyhnu se tak roamingovým poplatkům. Je tato úvaha realizovatelná?
Předpokládám, že máte na mysli nastavený CLIP mobilního telefonu u služby Odorik? Nejsem si úplně jistý, zda berete plně v úvahu, že CLIP (Calling line ID Presentation) je něco jako zpáteční adresa na obálce dopisu. Je to stejné, jako když bydlíte třeba v Plzni, dopis odešlete dejme tomu na služební cestě z Pardubic, ale na dopis napíšete svou plzeňskou adresu, protože chcete, aby vám případná odpověď přišla domů. Obdobně u služby Odorik si můžete nastavit při odchozím hovoru přes Odorik CLIP svého mobilního telefonu, pokud chcete, aby volaný případně volal zpět na mobil. Takový "zpětný" příchozí hovor jde ale samozřejmě mimo službu Odorik, přímo přes mobilního operátora....

Ale zpět k dotazu a popisu problému... Abyste neplatil roamingové poplatky, tak musíte mít u služby Odorik zřízené veřejně dostupné telefonní číslo (91011xxxx) na toto číslo u T-Mobile před odjezdem do zahraničí nepodmíněně přesměrovat hovory, přicházející na vaše mobilní číslo, a u služby Odorik nastavit paralelní vyzvánění na interním odoričím čísle, u něhož je přiřazen ten mobilní CLIP. Potom, pokud budete se SIP klientem v mobilu zaregistrován k sipproxy Odoriku, budou příchozí hovory za cenu přesměrování TMo -> Odorik dle vašeho tarifu a odchozí za běžnou odoričí cenu. Pokud nebudete v dosahu WiFi, budete pro hovory nedostupný.
ViR

Příspěvek od ViR »

konrad píše:Řekněme, že důležitým kontaktům sdělím nové nomandické číslo (910) na které mě budou během pobytu v zahraničí volat. Tyto hovory přesměruji na svůj CLIP. Přijmu pokud jsem např. na hotelové nebo jiné free WiFi a platím pouze cenu přesměrování. I kdybych platil za příchozí hovor a ceny (Odorik) by se sčítaly je to zajímavé. Je to zbytečná komplikace, nefunguje to tak?
Na "CLIP" nic nepřesměrovávejte! To je opravdu jen číslo, které se zobrazuje volanému, a to číslo vašeho mobilu.... To byste si fakt nepomohl. Kromě "informační funkce" volanému nemá ve vztahu k Odoriku to číslo žádné jiné upotřebení. U Odoriku nastavte paralelní vyzvánění hovoru přícházejícího na to 910kové číslo na interní odoričí linku (šestimístné číslo) k níž je ten mobilní CLIP přiřazený.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Možností je spousta. Nicméně já bych to fakt nekomplikoval. Jak ně něco moc komplikované, tak to pak nefunguje, nebo to člověk poplete. Než jedu do zahraničí, zapnul bych si roaming a vypnul datový roaming. Také bych si vypnul zvonění, protože příchozí hovory brát nebudu. No a nomadické nebo i geografické číslo bych si přesměroval na svoje číslo do zahraničí + třeba paralelně ještě na skype nebo sip telefon. A to bych řekl důležitým lidem. No a pak např. dvakrát denně pak v době kdy mě se to hodí si přečtu sms zprávy a zavolám lidem co si mne snažili zastihnout. Nikdo nemusí poznat že jsem v zahraničí a já vyřídím vše v podstatě za stejnou cenu jako kdybych byl v ČR. Vše si lze vyzkoušet ještě před odjezdem. Jen místo zahraničního čísla, které ještě možná neznáte, si svoje číslo zkusíte zkušebně přesměrovat třeba na číslo svého známého.
Odpovědět