T-mobile sežere GTS

Potíže a možnosti při volání ze sim karet Odorik.cz
Odpovědět
Georgius

T-mobile sežere GTS

Příspěvek od Georgius »

Zahlédl jsem v headlinech zprávu, která mne zaujala a tak sdílím s osazenstvem:

http://ekonomika.idnes.cz/t-mobile-se-d ... oakcie_spi

Co jsem zatím pochopil, tak je to pro nás dost špatně, protože GTS má sice mouchy, ale alespoň nehází klacky pod nohy. Takhle si T-debil bude dělat MVNO sám :evil: Nebo se pletu ?

Oprava: MVNE samozřejmě, ne MVNO. V těch zkratkách aby se lichokopytník vyznalo ...
Naposledy upravil(a) Georgius dne úte 03. čer 2014 12:29:01, celkem upraveno 1 x.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: T-mobile sežere GTS

Příspěvek od xsouku04 »

Já si netroufám dělat žádné závěry.
ViR

Příspěvek od ViR »

Georgius píše:Takhle si T-debil bude dělat MVNO sám :evil: Nebo se pletu ?
GTS fungovala jako MVNE, nikoli jako MVNO, tedy model byl:

MNO -> MVNE -> MVNO

a bude:

MNO -> MVNO

čili napřímí se vztahy. Jestli to bude lepší či horší, to ukáže čas.
Kristovec

Příspěvek od Kristovec »

ViR píše:
Georgius píše:Takhle si T-debil bude dělat MVNO sám :evil: Nebo se pletu ?
GTS fungovala jako MVNE, nikoli jako MVNO, tedy model byl:

MNO -> MVNE -> MVNO

a bude:

MNO -> MVNO

čili napřímí se vztahy. Jestli to bude lepší či horší, to ukáže čas.
Ach,ty zkratky!Znamena snad MVNO Ministerstvo Vnitra a Narodni Obrany?
mobilemanic

Příspěvek od mobilemanic »

MVNE = Enabler, česky v tomto případě asi zprostředkovatel - jedná se o mezičlánek mezi vlastníkem infrastruktury vysílačů a virtuálním operátorem.
MVNO = Virtuální operátor, ten co prodává koncovému zákazníkovi.
Kristovec

Příspěvek od Kristovec »

mobilemanic píše:MVNE = Enabler, česky v tomto případě asi zprostředkovatel - jedná se o mezičlánek mezi vlastníkem infrastruktury vysílačů a virtuálním operátorem.
MVNO = Virtuální operátor, ten co prodává koncovému zákazníkovi.
Diky,uz jsem se bal,ze jde o nejakou spuonazni zpravu. ;)
ViR

Příspěvek od ViR »

Kristovec píše:Ach,ty zkratky!Znamena snad MVNO Ministerstvo Vnitra a Narodni Obrany?
Vzhledem k tomu, že "ex lege" neexistuje nic jako "virtuální operátor" a jde jen o "vžité označení" (resp. logickou zkratku) podnikatele poskytujícího určité konkrétní služby elektronických komunikací, který by se zákonem definovanými pojmy musel docela složitě popisovat, mají zkratky svou logiku....

Cituji z jednoho podání k ČTÚ, které to snad objasní: :-)

"Poznámka: Zkratky MNO, MVNO a MVNE, použité v textu, jsou míněny v následujícím významu – MNO je podnikatel, poskytující veřejně dostupnou telefonní službu v mobilní telefonní síti s vlastní sítí (ve smyslu ZoEK) , MVNO je podnikatel, poskytující veřejně dostupnou telefonní službu v mobilní telefonní síti bez vlastní mobilní telefonní sítě (ve smyslu ZoEK) a MVNE je podnikatel, poskytující veřejně dostupnou telefonní službu v mobilní telefonní síti bez vlastní mobilní telefonní sítě (ve smyslu ZoEK), přeprodávající velkoobchodně své služby jiným podnikatelům za účelem dalšího prodeje."

Kde ZoEK je Zákon o elektronických komunikacích č. 127/2005 Sb.

Z uvedeného plyne, že GTS není pro většinu účastníků "virtuální operátor" v tom smyslu, jak je většinou veřejnosti vnímán. To může (ale nemusí, v praxi však občas má) mít určitý negativní dopad tehdy, když je třeba řešit nějaký nikoli masově se vyskytující nedostatek služby, který je na straně operátora (MNO), ale projevuje se až u koncového účastníka. Reklamace, resp. zjednání nápravy, než to projde přes všechny články řetězce, protože TMo pošle třeba Odorik k šípku (s tím, že s ním nemá žádnou smlouvu a tedy ani nic do činění), se pak účastník nemusí v rozumné lhůtě vůbec dočkat...

Shrnuto, pokud vypadne jeden článek, a pokud se bude TMo chovat rozumně, může to být mírné plus. Ale platí tam to "pokud".....
helmut.niederman

Příspěvek od helmut.niederman »

Já si myslím, dle svých zkušeností, že nás T-mobile pošle k šípku.

Byl jsem dlouhá léta zákazníkem společnosti Tele2 a Českých radiokomunikacích a používal jsem službu Volba Operátora kde se před volané číslo zadá kód a už se volá přes konkrétního operátora.

Když ale Tele2 a ČRa prodal své zákazníky T-mobile, tak určitou dobu jim poskytoval služby ale pak bez upozornění a bez souhlasu zákazníka je odříznul od této služby. Jinými slovy ze dne na den přestal poskytovat službu Volba Operátora. Když jsem pak chtěl volat a před volané číslo jsem zadal kód 1044 nebo 1002 tak jsem se už nedovolal, u jednoho kódu jsem měl obsazovací tón a u druhého kódu jsem obdržel hlásku " Litujeme váš přístup byl odmítnut ".

Když jsem to pak urugoval na Telefonice která to má v režii na ústřednách, ti mne odkázali na T-mobile. U T-mobile mne zase nemohli dohledat. Pak se zjistilo že jsem měl podepsanou smlouvu jak s Tele2 tak s ČRa jenže vlivem rebroadingu se stalo to, že smlouvy byly nedohledatelné a nový operátor T-mobile mě neměl v databázi. Což bylo divné protože než mi zrušili tu volbu operátora, tak mi poslal asi 3 faktury. Dodnes vlastně nevím, proč jsem přestal v jejich databázi existovat ? Telefonica si myje ruce.

Je tedy možné, že jakmile zákazníci GTS přejdou pod T-mobile mohou nastat komplikace. :roll:

Jediné co proběhlo v pořádku byl převod zákazníků od služeb Volny Hlas a Volny 1020 pod společnost Dial Telecom.

Mne se totiž vůbec nelíbí ty praktiky které se dějí na telekomunikačním trhu. Viz doba, kdy existoval Contactel a Aliatel, zákazníci pak přešli pod GTS Novera a ti zas přejdou pod T-mobile. JInak společnosti Tele2 a ČRa prodali své zákazníky z důvodu toho, že se orientovali pouze na firemní klientelu.
ViR

Příspěvek od ViR »

2 helmut.niederman: Nikdo z nás ale není zákazníkem GTS, tím je Odorik. A vzhledem k tomu, že mobilní volání je poskytováno v režimu "veřejně dostupné telefonní služby", tak sice poslání k šípku možné je, ale nikoli příliš jednoduchým způsobem... Jde o smluvní vztahy mezi operátory, které se notifikují ČTÚ. Jinak třeba mně TMo výpověď smlouvy, která byla původně uzavřena s ČRa, poslal. I když, pravda, to udělal formálně špatně... :-)
odorikfanda

Příspěvek od odorikfanda »

http://www.mobilmania.cz/clanky/t-mobil ... fault.aspx tak je to zlepseni a zprehledneni nabidky nebo ne?
Odpovědět