SIP vs. IAX záhady

Diskuze o telefonování a telefonních službách, rady, návody, připomínky, ...
Robert Nagy

Re: SIP vs. IAX záhady

Příspěvek od Robert Nagy »

Robert Nagy píše:
xsouku04 píše:Už by měly u IAX fungovat i příchozí hovory.
Potvrzuji. Už ve čtvrtek jsem to zkoušel voláním sám sobě, bez přijetí hovoru a dnes i naostro. Funguje to (a stále shledávám lepší kvalitu než přes SIP). Dobrá práce.
Ajaj. Tak jsem jásal předčasně. Dnes v podvečer příchozí hovory přes IAX opět nefungovaly. Chtěl jsem původně vyzkoušet, jestli se tak spojí hovor na číslo od jiného operátora zaregistrované přes ústřednu Odoriku (tím jsem si nebyl jist) a to nefungovalo (call ID 39987131), ale následně nefungovaly ani hovory na běžné geografické číslo, na které to před tím šlo (call IDs 39987155, 39987682 - telefon /Zoiper/ jsem mezitím restartoval, pro jistotu). Paralelní vyzvánění funguje, příchozí hovor na SIP zařízení /taky Zoiper/ rovněž (call ID 39987383).
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Robert Nagy píše:Update:
No to mi tedy hlava nebere. 20:12, ping -t -w 500 sip.odorik.cz - 32 paketů, zpět 2, ztráta 30, ping -t -w 500 iax.odorik.cz - 28 paketů, zpět 28, ztráta 0.
tracert mírně odlišná na dvou průběžných serverech dialtelecomu, obdobně jako v předchozím případě.
Myslím že je to jasné, prostě někde je chyba v routování. Přestože servery sip.odorik.cz a iax.odorik.cz jsou ve stejné lokální síti vedle sebe, jsou z jiného rozsahu ip adresy. Bohužel mají jinak nastaveno routování a zjevně je to jedno routování špatně.
Zkuste tento problém popsat vašemu poskytovateli internetu a dobře ho popsat, včetně důkazu. Náprava bude myslím rychlá a bezbolestná jen se někde opraví rozsah nějaké tabulky.

Osobně věřím, že část záhadných potíží s koktáním může být způsobeno právě podobnými potíži na trase.
Např. zde se rozebírá koktání operátora 802 http://www.telefonujeme.cz/about6551-165.html, dle mého názoru to bude něco podobného. Nevěřím totiž, že kdyby měli u sebe problém že o tom na infolince 802 nevěděli. Někdy jsou ty problémy prostě zapeklitý a někde po cestě, takže je těžké to řešit. Pokud ale člověk zjistí přesně čím to je a má na to důkazy, řešení je pak obvykle snadné.

Co se týče IAX, tak ten mi funguje. Volání na číslo od jiného operátora ještě musím otestovat.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Zkoušel jsem se příhlásit pomocí IAXu na linky pana Reborta Nagy a volat na číslo u jiného operátora.
Iax mi fungoval.

Upozrňuji, že iax pravděpodobně nedovoluje mít více zaregistrovaných IAX zařízení na jedné lince, zvonit bude pravděpodobně jen to, co se zaregistrovalo/přeregistrovalo jako poslední.

Snad to byl tedy jen nějaký dočasný problém někde na cestě. Vše jsem kontroloval a vypadá to dobře, nic jsem u nás neměnil.

Jinak kdyby to zase začalo zlobit, jsem připraven testo zopakovat. Má to tady na nástěnce jako trouble ticket, takže už to nedá tolik práce.
Robert Nagy

xsouku04 píše:Zkoušel jsem se příhlásit pomocí IAXu na linky pana Reborta Nagy a volat na číslo u jiného operátora.
Iax mi fungoval.
Upozrňuji, že iax pravděpodobně nedovoluje mít více zaregistrovaných IAX zařízení na jedné lince, zvonit bude pravděpodobně jen to, co se zaregistrovalo/přeregistrovalo jako poslední.
Snad to byl tedy jen nějaký dočasný problém někde na cestě. Vše jsem kontroloval a vypadá to dobře, nic jsem u nás neměnil.
Jinak kdyby to zase začalo zlobit, jsem připraven testo zopakovat. Má to tady na nástěnce jako trouble ticket, takže už to nedá tolik práce.
Díky. Vyzkouším to, hned jak se dostanu do místa, kde používám IAX (patrně dnes během odpoledne nebo zítra dopoledne).
Robert Nagy

Robert Nagy píše:
xsouku04 píše:Zkoušel jsem se příhlásit pomocí IAXu na linky pana Reborta Nagy a volat na číslo u jiného operátora.
Iax mi fungoval.
Díky. Vyzkouším to, hned jak se dostanu do místa, kde používám IAX (patrně dnes během odpoledne nebo zítra dopoledne).
Potvrzuji, funguje to. Vyzkoušel jsem všechny možné kombinace linek a volání. Tak doufejme. (Upřímně řečeno, z problémů typu "nevysvětlená záhada vytrativší se bez zjevné příčiny" nemám dobrý pocit - pokud se týkají nějaké podstatné funkcionality /což příchozí hovory jsou/; ale s tím t.č. nic nenaděláme :) )
xsouku04 píše: Upozrňuji, že iax pravděpodobně nedovoluje mít více zaregistrovaných IAX zařízení na jedné lince, zvonit bude pravděpodobně jen to, co se zaregistrovalo/přeregistrovalo jako poslední.
Tohle jsem teď ověřoval a moje zkušenost je jiná. Na Zoiperu jsem nastavil dvě iax linky, jednu pro odoričí linku *410... a druhou pro *415... Obě se zaregistrovaly (i když to trvalo déle než jen u jedné), z obou šlo volat a bez ohledu na to, která byla právě "aktivní", zvonila vždy *410... (tak, jak měla - volal jsem na ni). To považuju za přednost, samozřejmě :)) (Obě linky byly ovšem na stejné IP adrese.)
Robert Nagy

xsouku04 píše: Myslím že je to jasné, prostě někde je chyba v routování. Přestože servery sip.odorik.cz a iax.odorik.cz jsou ve stejné lokální síti vedle sebe, jsou z jiného rozsahu ip adresy. Bohužel mají jinak nastaveno routování a zjevně je to jedno routování špatně.
No jasně. 81.xxx vs. 89.xxx. To mne taky mohlo napadnout.
xsouku04 píše: Zkuste tento problém popsat vašemu poskytovateli internetu a dobře ho popsat, včetně důkazu. Náprava bude myslím rychlá a bezbolestná jen se někde opraví rozsah nějaké tabulky.
Ano, to stojí za to. (Raději to tedy asi "přehodím" na kolegu, komunikace se zdejším ISP je poněkud únavná :(((((. Ale to je nesouvisející problém.)
xsouku04 píše: Osobně věřím, že část záhadných potíží s koktáním může být způsobeno právě podobnými potíži na trase.
Určitě může být.
xsouku04 píše: Např. zde se rozebírá koktání operátora 802 http://www.telefonujeme.cz/about6551-165.html, dle mého názoru to bude něco podobného. Nevěřím totiž, že kdyby měli u sebe problém že o tom na infolince 802 nevěděli.
Nooo - jak jsem se tak díval do té diskuse, tak bych si to tipoval (i, a možná zejména) na 802 problém (ono je rozdíl "vědět" a "chtít vědět" ;)) ). Ale chápu vaši šlechetnost, s ohledem na to, jak se v dané debatě mluví o Odoriku. Jinak by vás někdo třeba obvinil ze záměrného PR ;)))
Odpovědět