Já to taky doplňuju Odorikem - po přejezdu hranic datovou kartu vypnu a jedu těch 0,05 Kč/kB
Datové balíčky ze SIM karet Odorik
Re: Datové balíčky ze SIM karet Odorik
Záleží na spotřebě dat. Pokud je to málo, pak asi OK, ale kdyby někdo protočil těch 6 GB, tak už jsou to 3 stovky, což až takové terno není.
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Ale je to zase jednou dvakrát za rok. A většinou lze na místě použít nějaké wifi, takže to nebývá tolik. Je to spíše jistota. Navíc to, že to není balíček, ale přímo spotřebovaná data, je další výhoda. Od nového roku budeme moci data v 1. zóně opět trochu slevit.
Ta spotřeba dat v roamingu je právě dost ošemetná, protože obvykle má člověk mobil nastavený na běžné používání v ČR, tj. všechny aplikace běží jak přes WiFi, tak přes data (WhatsApp, Messenger, Facebook, X, emaily, aktualizace atd.) a lehce se v cizině dostane na pár GB ani o tom neví. A všechno hlídat ručně nebo vypínat appky, aby spotřeba nebyla vysoká, to je prostě opruz a mobilní telefon pak neslouží člověku, ale člověk je sluhou tomu mobilu...
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Možných pár GB ale není žádný zásadní problém. Cestuji často a problém s tím nemám. Ubytování se snažíme vybírat tak, aby bylo wifi, ale to wifi používám hlavně s notebookem. A jednou jsem byl i bez wifi a byl jsem nucen přes Odorik data i pracovat s notebookem. Což už je trochu problematické a tak jsem si koupil za něco jako 10 EUR místní SIM myslím s 50 GB.Pitomec píše: ↑sob 01. lis 2025 8:20:59 Ta spotřeba dat v roamingu je právě dost ošemetná, protože obvykle má člověk mobil nastavený na běžné používání v ČR, tj. všechny aplikace běží jak přes WiFi, tak přes data (WhatsApp, Messenger, Facebook, X, emaily, aktualizace atd.) a lehce se v cizině dostane na pár GB ani o tom neví. A všechno hlídat ručně nebo vypínat appky, aby spotřeba nebyla vysoká, to je prostě opruz a mobilní telefon pak neslouží člověku, ale člověk je sluhou tomu mobilu...
Pro ČR používám těch 50 GB od O2 za 700 Kč na rok. Hodně dat mi zbude a propadne, občas mohu pracovat i s notebookem, nemusím data šetřit.
Nechat si aktualizace na wifi může být dobrá volba i pro ČR. Nespěchá to tolik, a aby se aktualizace začala někde, kde není úplně dobrý signál, je nežádoucí.
Budoucnost je taková, že když bude potřeba více dat, tak se koupí eSIM podle destinace. A to stejné půjde dělat i pro ČR. Případně se tak eSIM na data jen prohodí.
Doporučuji si pro aplikaci mapy.com stáhnout offline mapy předem pro navštívenou zemi. Dobré je to také z toho důvodu, že to pak funguje, i když není signál nebo data. Pokrytí a kvalita mobilního internetu v zahraničí bývá často výrazně horší než v ČR. Třeba takové Španělsko může být úplná katastrofa, nekvalitní internet i ve větším městě. Jak wifi tak ten mobilní.
Rozhodně výhoda toho, kdo si platí data měsíčně je ta, že nemusí alespoň po EU nic řešit. To je pravda. Ale zase roční balíček je mnohem lepší než měsíční. Protože větší data často potřebuji spíše nárazově a měsíční by mi nemusel stačit.
6 GB za 300 je pořád méně než 2x balíček 3 GB za 200 Kč nebo 10 GB za 400 Kč (to ani nejde v roamingu)
Když vím, že budu potřebovat dat víc, mám ještě cizí SIM, kde umí v EU 10 GB za 200 Kč (a dalších 5 GB za +100 Kč)
mapy.cz už stahování dalších zemí neumí zadarmo (viz taky https://help.mapy.com/cs/offline-mapy/#bezplatne)xsouku04 píše: ↑sob 01. lis 2025 10:09:55Doporučuji si pro aplikaci mapy.com stáhnout offline mapy předem pro navštívenou zemi. Dobré je to také z toho důvodu, že to pak funguje i když není signál nebo data. Pokrytí a kvalita mobilního internetu v zahraničí bývá často výrazně horší než v ČR. Třeba takové Španělsko může být úplná katastrofa, nekvalitní internet i ve větším městě. Jak wifi tak ten mobilní.
Rozhodně výhoda toho, kdo si platí data měsíčně je ta, že nemusí alespoň po EU nic řešit. To je pravda. Ale zase roční balíček je mnohem lepší než měsíční. Protože větší data často potřebuji spíše nárazově a měsíční by mi nemusel stačit.
data v EU roamingu řešit nemusí - ale pořád doma zaplatí za stejné GB často násobně víc, než v navštívené zemi
- xsouku04
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Jedna země ale obvykle stačí. A jde to změnit. Já mám trvale Rakousko, protože tam je v horách pokrytí signálem často opravdu špatné. Mapy.com používáme jak pro navigaci autem tak pro navigaci při chůzi pěšky. Pro chůzi pěšky mapy.com nemají moc konkurenci, podle google map se chodí dost špatně a v horách to v podstatě není možné. Co se týče navigace autem a mapy.com, tak občas to vede nesmyslně úzkými cestami a podobně, musí se to trochu hlídat.alfi píše: ↑pon 03. lis 2025 11:19:49mapy.cz už stahování dalších zemí neumí zadarmo (viz taky https://help.mapy.com/cs/offline-mapy/#bezplatne)xsouku04 píše: ↑sob 01. lis 2025 10:09:55Doporučuji si pro aplikaci mapy.com stáhnout offline mapy předem pro navštívenou zemi. Dobré je to také z toho důvodu, že to pak funguje i když není signál nebo data. Pokrytí a kvalita mobilního internetu v zahraničí bývá často výrazně horší než v ČR. Třeba takové Španělsko může být úplná katastrofa, nekvalitní internet i ve větším městě. Jak wifi tak ten mobilní.
data v EU roamingu řešit nemusí - ale pořád doma zaplatí za stejné GB často násobně víc, než v navštívené zemi
Když vezmu třeba SIM Tesco, tak za 199 Kč mám 10 GB, resp. za 349 Kč pak 80 GB, a to vše lze využívat i v EU. Pak už těch 6 GB za 300 Kč nevypadá nijak zajímavě.alfi píše: ↑pon 03. lis 2025 9:24:026 GB za 300 je pořád méně než 2x balíček 3 GB za 200 Kč nebo 10 GB za 400 Kč (to ani nejde v roamingu)
Když vím, že budu potřebovat dat víc, mám ještě cizí SIM, kde umí v EU 10 GB za 200 Kč (a dalších 5 GB za +100 Kč)Na ještě větší data jedině tu domácí kartu, kde je za stejných 200 Kč klidně 150 GB, viz https://prepaid-data-sim-card.fandom.co ... _with_data
Nj, TM nenabízí lepší balíčky
Vážně dá Tesco 80 GB za 14 EUR vč. EU roamingu? To se jim při vyčerpání těžce nevyplácí - velkoobchodní cena je letos 1,3 EUR/GB, tj. 104 EUR za 80 GB. Nebo jejich zákazníci málo cestují