Zajímavá youtube videa - co se daří v Číně

Chcete probrat nezařaditelné téma ?
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Zajímavá youtube videa - co se daří v Číně

Příspěvek od xsouku04 »

jaara píše: úte 09. čer 2026 6:45:01 V zemi, která se pyšní největším počtem poprav bych opravdu žít nechtěl. Ano, dotáhli to daleko. Z průmyslových vzorů snad nakradli, co se dalo a umí to do mrtě využít. Dobře nám tak. Přesunout svoji výrobu do Číny a doma se na to vyprdnout, byla neodpustitelná chyba, která se vrací v podobě ekonomické závislosti. Osobně jsem tady spokojen a kam se hrabe naše propaganda na tu čínskou. To se snad nedá vůbec srovnávat.
Kolik je přesně poprav v Číně se tají, ale i podle nejhorších odhadů je před ní 7 zemí (možná více) s větším počtem poprav na sto tisíc obyvatel než jsou ty nejhorší odhady pro Čínu. Hlavní důvod, proč nemá USA více poprav je ten, že je to v jejich podání moc drahé. Je to jejich věc. Já neplánují být masový vrah ani korupčních v Číně. Já tohle nehodnotím.

Přesouvání výroby do Číny bylo způsobeno krátkodobou honbou za ziskem a podceněním Číny.

Obě ty chyby dělá západ znovu a znovu.

Nyní budeme od Číny kopírovat my, jinak nám hrozí ještě větší zaostalost.

alfi

Příspěvek od alfi »

xsouku04 píše: pon 08. čer 2026 19:26:03Co mne ale zaráží nejvíce, že ve velké části zemí fungují věci ještě hůře než v České republice. I když to není rovnoměrné. Něco tam funguje lépe, něco hůře, něco prostě jinak. Nijak nadšený nejsem z Francie, tam by hlavně stávkovali. Španělsko je trochu lepší než Francie v něčem i lepší než ČR, ale celkově také nic moc. Ve Španělsku mi připadá, že mají rozhodně menší korupci než u nás. Megalománské státní zakázky často není úmysl, ale hloupost. Do Velké Británie ani USA moc nemusím. Funguje to hlavně jinak, ale že by lépe, se moc říci nedá. Británie si na demokracii hlavně hraje, mnoho lidí se tam bojí projevit. USA bývá různé, ale od té doby co tam mají policisty, kteří vás mohou "omylem" zastřelit a ani nejdou do vězení, bych tam nejel.  Země kde funguje většina věcí lépe je Rakousko. Ve Finsku fungovaly věci dobře, ale vypadá to, že nyní je to výrazně horší, než to bývalo třeba před dvaceti lety.

Ti, co mají hodně nacestováno a reálně v jiných zemích delší dobu bydleli říkají, že v ČR se máme velmi dobře - a vůbec si toho neumíme vážit (nejspíš právě proto, že umíme brblat na "vrchnost" a jen málokdo má ty zkušenosti odjinud) :)

xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

alfi píše: úte 09. čer 2026 10:48:16
xsouku04 píše: pon 08. čer 2026 19:26:03Co mne ale zaráží nejvíce, že ve velké části zemí fungují věci ještě hůře než v České republice. I když to není rovnoměrné. Něco tam funguje lépe, něco hůře, něco prostě jinak. Nijak nadšený nejsem z Francie, tam by hlavně stávkovali. Španělsko je trochu lepší než Francie v něčem i lepší než ČR, ale celkově také nic moc. Ve Španělsku mi připadá, že mají rozhodně menší korupci než u nás. Megalománské státní zakázky často není úmysl, ale hloupost. Do Velké Británie ani USA moc nemusím. Funguje to hlavně jinak, ale že by lépe, se moc říci nedá. Británie si na demokracii hlavně hraje, mnoho lidí se tam bojí projevit. USA bývá různé, ale od té doby co tam mají policisty, kteří vás mohou "omylem" zastřelit a ani nejdou do vězení, bych tam nejel.  Země kde funguje většina věcí lépe je Rakousko. Ve Finsku fungovaly věci dobře, ale vypadá to, že nyní je to výrazně horší, než to bývalo třeba před dvaceti lety.

Ti, co mají hodně nacestováno a reálně v jiných zemích delší dobu bydleli říkají, že v ČR se máme velmi dobře - a vůbec si toho neumíme vážit (nejspíš právě proto, že umíme brblat na "vrchnost" a jen málokdo má ty zkušenosti odjinud) :)

Souhlasím. Mě na tom fascinuje hlavně to, jak v jiných zemích mohou fungovat věci úplně jinak. A přesto relativně dobře, někdy i lépe než u nás. Zkoumat, jak tam věci fungují jinak, je pro mne fascinující. Nehodnotím, jen pozoruji.

Třeba je to vidět ohledně byrokracie. Co je v jedné zemi jednoduché je v jiné složité. A obráceně. Všude mají své úchylky a totální nelogičnosti.

Ve Španělsku jsme pozorovali, jak pod malou místní holčičkou praskla houpačka, učitelky kamsi volaly. Do hodiny to bylo opraveno. To by se u nás stát nemohlo, u nás se to řeší v rámci měsíců, velmi neochotně.

Kdo necestuje, může mít pocit, že ten náš způsob je jediný možný a jinak to nejde. To samozřejmě není pravda, vše jde dělat jinak a svět se neboří. I když ve většině zemí fungují věci v průměru třeba hůře než u nás, i tak je tam možné najít něco fascinujícího z čeho je možné se poučit, co tam třeba funguje lépe. Např. ve Španělsku. když jdu do většího obchodu chtějí, abych si batoh zamkl do skříňky a nebral jej dovnitř. Lidi chodí nakupovat s velkými taškami na kolečkách, které si zamykají před pokladnou. V Bulharsku mi batoh zapečetí do velkého pytle a mohu si jej vzít do vozíku s sebou .....  V Rakousku se všichni usmívají a nepřetvařují se i tři minuty před koncem pracovní doby.  Na Slovensku se často znuděně šklebí ....  A to je jen obyčejné nakupování v supermarketu. Mohu zkoumat rozdíly v jiných věcech, např. v dopravním značení (v Itálii jsou schopni dát i na dálnici třicítku, když chtějí,a by tam nikdo nejedl rychleji než 70), chování řidičů a podobně.

Ty rozdíly mne fascinují.  Proto mne fascinuje i Čína, kde je spousta věcí jinak a mnohé jsou lepší. V ČR je relativně dobře ale to neznamená, že se nezajímám o to, jak to funguje jinde. Dřív jsem byl hrozně nadšený z Velké Británie. Bydlel jsem tam dva roky.  No odstěhovat na trvalo bych se tam nejspíše nechtěl. To že mne nyní moc zajímá jak věci fungují v Číně neznamená, že bych tvrdil, že je to nejlepší zřízení na světě, které je třeba kopírovat. Ale nějaké věci jistě zkopírovat jdou a bylo by to prospěšné.

Pitomec

Příspěvek od Pitomec »

Stačí si vzpomenout na protesty studentů na náměstí Nebeského klidu přesně před 37 roky, jak to vláda jedné komoušské strany násilně potlačila. To je prostě realita diktatury a nikoliv nějaké pomluvy.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Pitomec píše: úte 09. čer 2026 11:32:17 Stačí si vzpomenout na protesty studentů na náměstí Nebeského klidu přesně před 37 roky, jak to vláda jedné komoušské strany násilně potlačila. To je prostě realita diktatury a nikoliv nějaké pomluvy.

Na tohle si nevzpomínám, neb v té době byli u nás komunisti, kteří o tom neinformovali. Na Wikipedii se dá dočíst, že kolik bylo mrtvých se se přesně neví, nejspíše to byly stovky. Ale jedna ne úplně spolehlivá paní, usvědčená z jiných lží (Britové) povídala, že možná až 10 tisíc. V každém případě to nebyly vůbec pokojné demonstrace. Stavěly se barikády,  házely se koktejly, střílelo se i do policistů/vojáků se zbraní, které policistům vzali.

Co ale moc lidí neví, že do demonstrantů proti válce ve Vietnamu se střílelo i v USA. Na rozdíl od  Číny to byli pokojní neozbrojení demonstranti, kteří tam jen stáli. Všichni byli studenti, a bylo to na pozemku univerzity. A také za to nebyl nikdo potrestaný, přestože se přesně vědělo kdo k tomu dal rozkaz. A kdo střílel. Vůbec nic se těm šmejdům nestalo.

Čtyři studenti byli zabiti a 9 devět zraněných.

https://en.wikipedia.org/wiki/Kent_State_shootings

Přestože se tehdejší média prolezlá válečnou propagandou snažila vylíčit studenty jako nebezpečné levicové pomatence, moc to nezabralo. Naprostá většina veřejnosti neměla pro střelbu pochopení.  Přesto za tuhle nezákonnost nebyl dodnes nikdo potrestán. Policisté co střílí do neozbrojených lidí v USA nejsou trestáni ani dnes.

Kdyby demonstranti požadovali něco jako změnu ústavy a chovali se násilně, střelba by patrně bylo o to více zuřivá.

image.png
image.png (130.18 KiB) Zobrazeno 49 x
Pitomec

Příspěvek od Pitomec »

V ČSSR sice byli komouši, kteří o tom neinformovali, ale naštěstí v Brně šla přijímat rakouská ORF, která o tom naopak informovala. Plus samozřejmě Hlas Ameriky a RFE (v té době už bez rušení).
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Pitomec píše: stř 10. čer 2026 6:22:35 V ČSSR sice byli komouši, kteří o tom neinformovali, ale naštěstí v Brně šla přijímat rakouská ORF, která o tom naopak informovala. Plus samozřejmě Hlas Ameriky a RFE (v té době už bez rušení).

Já jsem poslouchal skoro denně Volá Londýn. Vysílání z Londýna každý večer v 9 hodin v Češtině.  Ale zprávy z Číny mne nezaujali natolik, abych si to dodnes pamatoval. Hlavně se pořádně nevědělo, co se přesně stalo, kromě toho, že demonstrace byly potlačeny a lze předpokládat oběti.
Co si ale třeba dobře pamatuji je informování o životě tehdejších disidentů, o jejich demonstracích, perzekucích a podobně. Život tehdejšího disidenta spočíval v tom, že měl podřadnou práci jako trest za svoje aktivity, každý měsíc chodil na nějaké demonstrace nebo podobná setkání, která většinou proběhla v klidu a tak jednou za rok byl zatčen, dostal namláceno, nebo  mohl ale nemusel být odsouzen. Samozřejmě se to mohlo mírně lišit. Na výslechu mohl být tak několikrát do roka.
Odpovědět