Jak naučit děti cizí jazyk téměř bez práce

Chcete probrat nezařaditelné téma ?
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak naučit děti cizí jazyk téměř bez práce

Příspěvek od xsouku04 »

jadu píše: čtv 29. led 2026 10:32:13 Ono je také důležité, kdy se začne. Pokud se učí v pozdějším věku, a z hlediska jazyka je škola už pozdější věk, nefunguje to už u každého a s postupujícím věkem to klesá. Jsou běžné případy lidí, kteří přišli do cizí země jako mladí dospělí a i když se snažili, mluví jako hotentoti s přízvukem. Takže naprostý základ je začít hned.
Nyní se začíná s výukou angličitiny hned v první třídě.  Sice to není ideální, ale pozdě to rozhodně není. Problém naučit se správně přízvuk obvykle mají jen osoby, co přišly do dané země a bylo jim více než 15 roků. A i přízvuk se dá trénovat, jen se to nedělá.

Je to poznat, když se přestěhuje celá rodina. Děti se jiný jazyk naučí obvykle do roka a pak už problém nemají. Dospělí mohou bojovat mnohem déle a nikdy to není úplně ono.

Dnes i učitelka v mateřské škole musí mít vysokou školu. Což je podle mne nehorázná hloupost, co to celé prodražuje a láká to lidi, co to nedělají, protože by je to bavilo, ale jako kariéru. Co takhle nařídit, že učitelky ve školce musí ve středu a čtvrtek mluvit na děti výhradně anglicky ? A kdo to nesplní, žádné přidávání na platu.
tut.13

Příspěvek od tut.13 »

Pod něco se můžu podepsat, něco z diskuze zkusím aplikovat i u nás.

Zde se podělím jak to máme my doma:

dcera v září do první třídy.

Od mala se dívá na videa v angličtině - Super Simple, Peppa Pig, nyní Lego Friends, atd.. Helen Doron jsme zkoušeli zkušební lekci kolem věku 3. let a nebyla schopná tam vydržet to pomalejší tempo. Měla ráda v té době více akční aktivity, cvičení, tancování. Tak jsme si říkali, že to zkusíme později. Po reakci co zde padla o Helen Doron si nejsem jist, zda to má smysl.

Netflix a další služby máme hlavně kvůli dětem - vše defaultně v angličtině. Podmínka je u nás, že když TV tak v cizím jazyce.

Výjimečně si již řekne, že by to chtěla česky - zde je na vině, že náhodou zjistila, že ty pořady jsou vlastně i česky, když se omylem zapnul jiný profil na Netflixu co byl v češtině. Pravidla jsou však jasně dána.
Zmiňuji to spíše jako reakci na to, že v diskuzi padlo, že starší dítě může začít odmítat se učit cizí jazyk tímto způsobem.

Jak na tom je dcera reálně s angličtinou netuším, zatím je to spíš takové pasivní, někdy si i anglicky zpívá a celkově působí, že rozumí.

Už to bude chtít přidat asi i nějaké čtené pohádky v angličtině na dobrou noc + jak zde padlo, vyhradit si čas na vysvětlování částí kterým dítě nerozumělo. 

Uvažujeme, že jí pro angličtinu dáme online výuku, kde jsou zaměřeni na děti.

Další cizí jazyk Španělština:
Před rokem  byla 2 měsíce ve Španělsku a chodila tam do dětské skupinky s místními dětmi. Začala nám mluvit španělsky, takže se snažíme sem tam videa přepnout i do španělštiny + jednou týdně má 30 minut online lekci španělštiny. Zde si nejsme jistí efektivitou té online lekce, zatím to bereme, že je to udržovací mód (na otázky odpovídá španělsky a spolupracuje, tak chci věřit, že přínos to má). A že ji ideálně dáme do klasické skupinové lekce od první třídy.

Takže takové tříštění sil. Přijde nám však škoda, když má tu španělštinu tak naposlouchanou, aby to jen tak zahodila, když je to další důležitý světový jazyk.

xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

tut.13 píše: pon 09. úno 2026 11:37:07 Pod něco se můžu podepsat, něco z diskuze zkusím aplikovat i u nás.

Zde se podělím jak to máme my doma:

dcera v září do první třídy.

Od mala se dívá na videa v angličtině - Super Simple, Peppa Pig, nyní Lego Friends, atd.. Helen Doron jsme zkoušeli zkušební lekci kolem věku 3. let a nebyla schopná tam vydržet to pomalejší tempo. Měla ráda v té době více akční aktivity, cvičení, tancování. Tak jsme si říkali, že to zkusíme později. Po reakci co zde padla o Helen Doron si nejsem jist, zda to má smysl.

Netflix a další služby máme hlavně kvůli dětem - vše defaultně v angličtině. Podmínka je u nás, že když TV tak v cizím jazyce.

Výjimečně si již řekne, že by to chtěla česky - zde je na vině, že náhodou zjistila, že ty pořady jsou vlastně i česky, když se omylem zapnul jiný profil na Netflixu co byl v češtině. Pravidla jsou však jasně dána.
Zmiňuji to spíše jako reakci na to, že v diskuzi padlo, že starší dítě může začít odmítat se učit cizí jazyk tímto způsobem.

Jak na tom je dcera reálně s angličtinou netuším, zatím je to spíš takové pasivní, někdy si i anglicky zpívá a celkově působí, že rozumí.

Už to bude chtít přidat asi i nějaké čtené pohádky v angličtině na dobrou noc + jak zde padlo, vyhradit si čas na vysvětlování částí kterým dítě nerozumělo. 

Uvažujeme, že jí pro angličtinu dáme online výuku, kde jsou zaměřeni na děti.

Další cizí jazyk Španělština:
Před rokem  byla 2 měsíce ve Španělsku a chodila tam do dětské skupinky s místními dětmi. Začala nám mluvit španělsky, takže se snažíme sem tam videa přepnout i do španělštiny + jednou týdně má 30 minut online lekci španělštiny. Zde si nejsme jistí efektivitou té online lekce, zatím to bereme, že je to udržovací mód (na otázky odpovídá španělsky a spolupracuje, tak chci věřit, že přínos to má). A že ji ideálně dáme do klasické skupinové lekce od první třídy.

Takže takové tříštění sil. Přijde nám však škoda, když má tu španělštinu tak naposlouchanou, aby to jen tak zahodila, když je to další důležitý světový jazyk.

Děkuji za reakci. Jsem rád, že se to daří stejným způsobem i někomu jinému.  Jestli dcera rozumí anglickým pohádkám, lze poznat pomocí kontrolních otázek. Občas se jí zeptat na nějaké slovíčko, co se tam vyskytuje, jestli ví, co znamená. Dcera to ví vždy, ostatní sourozenci jen někdy. Děj se dá pochopit často i bez zvuku, proto je lepší se ptát na slovíčka, nebo si prostě na dané téma v angličtině povídat.

Myslím, že problém bude hodně v tom, že je třeba čekat hodně dlouhou dobu, měsíce možná roky, než se výrazně projeví to, že kouká v angličtině. Většina lidí to kvůli tomu předčasně vzdá. Ale projeví se to určitě a rozhodně to stojí za to a je to nejspíše efektivnější, než kdyby se jazyk učila běžným způsobem někde na kurzu. Hlavně výsledek je pak mnohem lepší.  Pokud se to nedělá, hrozí vožení po kurzech celé dětství a mnohdy jen s částečným výsledkem.

Já např. také nemluvím a nerozumím hebrejsky, ale mám ten jazyk naposlouchaný.  Rozpoznávám jednotlivá slova a poznám, když se říkají nějaká čísla a mnohdy i vytuším, o čem se baví a podobně věci, přitom ve skutečnosti znám asi jen dvě slova. Dokonce mám pocit, že mnohem lépe vnímám i arabštinu, rozpoznávám stejná slova s hebrejštinou, protože je to hodně příbuzný jazyk. Kdybych se to nyní začal učit, bylo by to mnohem snadnější. A to jsem byl v Izraeli půl roku, vůbec o nic jsem se nesnažil a mluvil výhradně anglicky. Prostě znalost jazyka se sčítá a poslech nelze ošidit nějakým kurzem.

S online výukou moc dobré zkušenosti nemáme, ale je to určitě lepší než na kurz dojíždět, tedy pokud to nemáte úplně blízko.

tut.13

Příspěvek od tut.13 »

Můžete se prosím rozepsat o špatných zkušenostech s online výukou? Jste pro mě momentálně cenný zdroj informací tím, že to máte podobné a jste o několik let dál.

Také jsem z té věty pochopil, že je online výuka za vás lepší než fyzická výuka.

K naší online výuce - je ve skupince, kde jsou 2 až 3 děti současně, individuální ji ten rok zpět vůbec nebavila (se stejnou lektorkou). Dítě se však rychle vyvíjí a za ten rok to může být již jinak.

Angličtinu bychom chtěli zkusit individuální online lekci, možná i tu malou skupinku, kdyby ji to samotnou ještě nebavilo.

Tak kurzy, kde by byla fyzicky si myslím, že bychom měli MHD cca 15 až 35 minut. Záleží co a kde by se vybralo. Stále zvažujeme i tu Helen Doron (cca 20 minut). Možná totiž pro ty děti ani nic lepšího není.

Problém i je, aby nebyla zahlcena přílišným množstvím aktivit po škole, dítě musí mít čas i se nudit a hrát si samo jak uzná za vhodné. Zde nám přijde méně zatěžující ta online výuka kdy by to nemuselo narušit stávající kroužky.

Ad čeká dlouhou dobu na výsledek:
ano, s tím počítáme, že nic nemusíme zpozorovat a je to jak píšete u hebrejštiny. Přesně toto si říkáme, hlavně ať má naposloucháno, až bude umět číst, tak se může dovzdělávat i sama. Pro mě je třeba vyslovená španělská věta téměř nerozdělitelná na slova, mají přízvuk na předposlední slabice.

Pro zajímavost - jsme zrovna ve Španělsku a na dětském hřišti si dcera hrála s místním chlapcem. Poté se s ní dal do řeči jeho tatínek. Tatínek se pak vyptával nás jestli zde bydlíme, že dcera mluví pěkně španělsky. Takže rok "sem tam" video španělsky a jednou týdně 30 minut online asi funguje minimálně na udržení nějaké té získané úrovně.

Zajímavost 2 co jsem si teď uvědomil- před rokem jak jsme řešili po našem návratu online výuku španělštiny, tak lektorka vyzkoušela její úroveň a pak také vyzkoušela i angličtinu. A říkala, že anglicky je na tom lépe.
Zda to stále platí nevím, ale jen to potvrzuje co zde padlo, že videa v cizím jazyce hodně dají. Protože anglický kroužek neměla, vše jen z videí.
xsouku04
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsouku04 »

Máme zkušenost s angličtinou ve světě vzdělání https://svetvzdelani.cz . Oni mají po republice nějaké výběrové třídy, kam se dělaly přijímačky pro nadané děti. Je to taková frančíza, do které se zapojují i normální státní základní školy. Bohužel dcera měla smůlu, že ač by jinak prošla, pro velký počet ji nevzali. Udělali pořadí podle nadání a dali tak přednost dětem z daleka než tomu, kdo to má přes ulici. Je zajímavé, že v podobných případech nikdo uhlíkovou stopu nepočítá. A tak nám nabídli online výuku.
Je v tom "logika", "angličtina" a "programování". Ale celkově to na mne dojem neudělalo. Podle mne víc než na škole záleží na konkrétním učiteli a to je vždy loterie. Jak šikovní jsou spolužáci, není tak úplně podstatné, protože vždy se najde skupinku podobně šikovných. Důležitější je učitel. A ten může být ne úplně dobrý i ve výběrové třídě. A hlavně vždy je to loterie.

Co s týče angličtiny ve světě vzdělání, tak nejdříve učil nějaký Dave, měl dobrý přízvuk, ale časem sklouzl k tomu, že mluvil česky o blbostech a hrál s dětmi šibenici (i když v angličtině).
Nyní druhý rok, je tam někdo jiný, ale nic extra mi to nepřijde ani v jiných předmětech. V Programování tam programují nějakého raka, co tam chodí dokola, zadání pro mne nemá moc hlavu a patu. Budeme s tím úplně končit.

Sám umím anglicky dobře, takže je pro mne jednodušší si např. číst pohádku, nebo si anglicky povídat, než něco platit a riskovat, že to nebude úplně dobré.  Jezdit nebo chodit někam na kurzy nedává už vůbec smysl. Dcera ale začala chodit na němčinu, učitelka je dobrá, i když učí tradičním způsobem. Jde to dost pomalu. Německy s ní mluvím jen hodně výjimečně, je toho hrozně málo, čemu zatím rozumí.

Ale podstatné je, že dcera se téměř vše v angličtině naučila ze sledování youtube a pohádek na Netflixu. Rozumí všemu. A to může zdarma zopakovat téměř kdokoli.  A je to mnohem lepší a zábavnější než strávit celé mládí na kurzech často s pochybným výsledkem. Ty kurzy mohou být jen takový doplněk pro rozmluvení, ale myslím že je úplně špatně na nich tu výuku stavět. Základ je poslech. Prostě s výukou jazyků a nejen jazyků je toho špatně hrozně moc. A nikdo to nevidí.

No a co se týče čtení. V angličtině se nečte po písmenkách ale rovnou po slovech.  Protože v tom, jak se co píše, má angličtina hrozný chaos, jinak to nejde. Je fascinující, jak čte dcera rychle, ale občas dělá docela blbé náhodné chyby. Což asi normální fáze učení. Spočívá to v tom, že se vlastně odhaduje, co bude další slovo a jak jej přečíst, a je velmi snadné něco špatně odhadnout. Vůbec dělat chyby je normální nutná fáze, než se někdo něco naučí. Dávat za to špatné známky, když to ještě není řádně procvičeno (učitel podcenil procvičování), může tu výuku naopak brzdit, protože se z toho vytratí jakákoli přirozenost a nastoupí neefektivní biflování. Myslím, že v angličtině má smysl se učit pořádně psát, až když člověk umí pořádně číst a něco přečetl, půjde to mnohem lépe.

Že musí mít dítě čas se nudit, s tím naprosto souhlasím.

Co se týče výuky jeden na jednoho, to může mít nevýhodu, že se dítě nedovede tak dlouho soustředit v kuse. A je to podstatně dražší. Pozornost může začít brzy padat, takže cena výkon může být horší. Výhoda je, že to bude na míru. Podle mne něco jako 3-5 je ideál, protože když se učitel věnuje spolužákům, dítě dostane šanci si trochu odpočinout a také jen poslouchat, ale musí jim sednout úroveň. A je možné hrát třeba nějaké hry a podobně, může to být větší zábava, než mít jen dítě - učitel, kdy hrozí, že se za chvíli začne z hlavy kouřit. Někdo je ale náchylnější na to se rychle  unavit než jiný.

Nejlepší výuka je podle mne taková, kde by se ve skupince hrály nějaké společenské hry, které by měly za úkol děti rozmluvit. Můj názor je takový, že většina učebnic jde na to totálně špatně, protože základ je to mít naposloucháno. Cvičit pak není potřeba tolik a cvičení by měla být co nejjednodušší, komplikovaná zadání jsou nesmysl.  
Pokud se ale poslech skládá z velmi mizerného přízvuku učitele a ještě horších přízvuků spolužáků, je to celkem k ničemu. Osobně mám problém takové angličtině vůbec rozumět, a abych rozuměl, musím číst text s nimi. Absolvent takového kurzu pak rozumí hlavně angličtině s českým přízvukem, což je celkem k ničemu. A mluvit také moc neumí, protože má věčně strach, aby neudělal náhodou nějakou chybu. Nebát se dělat chyby je ale moc důležité. Dělání náhodných chyb je ale třeba povzbuzovat (i když je opravuji), protože to patří k procesu učení.

Odpovědět